FelV

Feline Leukemie Virus (FeLV)

 

FeLV is een virusziekte met een dodelijke afloop. Het virus kan leukemie (tumoren van de witte bloedcellen) veroorzaken, maar dit is niet de ziekte die het meest optreedt na infectie. Het virus tast namelijk het immuunsysteem van de kat aan (immunosuppressie) waardoor ze gevoeliger worden voor infecties. Het ziektebeeld van FeLV wordt daardoor vooral veroorzaakt door secundaire infecties.

 

Na infectie vermeerdert het virus zich in de tonsillen in de keel en verspreidt zich naar het beenmerg, lymfevaten en lymfeknopen. Het virus komt in het bloed en vanaf dan is het aan te tonen door middel van een bloedtest. Als de speekselklier wordt geinfecteerd dan zal de kat virus uit gaan scheiden en vanaf nu is de kat ook besmettelijk voor andere katten!! Vooral speeksel bevat dus hoge concentraties virus en dit is ook de voornaamste manier van overdracht van de ene kat op de andere. FeLV wordt voornamelijk door langdurig sociaal contact met andere katten overgedragen. Denk bijvoorbeeld aan uit elkaars bakje eten of elkaar wassen, want via speeksel, bloed, urine en ontlasting kan het virus overgebracht worden. Een drachtige poes kan het virus via de placenta overbrengen op haar kittens en later via de moedermelk. Dit kan leiden tot abortus of geboorteafwijkingen maar er kunnen ook gezonde kittens geboren worden die virusdrager blijven. FeLV kan ook overgebracht worden door middel van een bijtwond. Bij FIV daarentegen geschied de voornaamste overdracht veel meer door een directe bijtwond met vechten en in veel mindere mate door langdurig sociaal contact.

 

Niet alle katten die besmet raken met het virus worden ziek. Gezonde, sterke katten met een goed immuunsysteem kunnen het virus bestrijden en overwinnen. Deze katten scheiden geen virus uit en worden er niet ziek van.

 

Katten die het virus niet kunnen bestrijden worden ziek. Katten die het virus niet kunnen bestrijden, bijvoorbeeld door een verminderde weerstand, zullen het virus gaan uitscheiden. Zij zijn zelf nog niet ziek maar al wel besmettelijk voor andere katten, zij zijn de dragers. In de loop van enkele maanden tot jaren (3 jaar) zullen zij ziekteverschijnselen gaan vertonen. Er bestaat een leeftijdsresistentie. Bij jonge kittens zal 70-100% ziek worden. Bij kittens van 8-12 weken oud wordt 30-50% ziek. Bij volwassen katten wordt 10-20% ziek.

 

Het meest belangrijke zijn de secundaire gevolgen van de infectie door een verminderde afweer, waaronder FIP, toxoplasmose, bacteriele ontstekingen, tandvleesontstekingen, abcessen, huidontstekingen en oogontstekingen (Uveitis).

 

De ziekteverschijnselen van FeLV zijn: Tumoren (de meest voorkomende tumor is maligne lymfoom maar ook leukemie, tumoren in de lever, nieren, buikvlies of milt kunnen ontstaan), bloedarmoede doordat het beenmerg niet goed meer functioneert, vermageren, benauwdheid, koorts, sloomheid, zwelling van de lymfeknopen, oogontstekingen zoals uveitis, slecht eten, voortplantingsorganen (abortus, sterfte van pasgeboren kittens en onvruchtbaarheid) en verlammingsverschijnselen. Het is afhankelijk van waar de tumoren zich bevinden en welke organen aangetast zijn, welke klachten de kat krijgt.

 

FeLV diagnostiek wordt uitgevoerd in het kader van preventie bij katten waar mee gefokt wordt (het opsporen van katten die wel virus uitscheiden maar zelf nog niet ziek zijn) en als katten ziekteverschijnselen hebben die FeLV doen vermoeden. Door middel van een Snap test wordt het virus aangetoond in het bloed.

 

Helaas is FeLV niet te genezen. De secundaire bacteriele ontstekingen dienen met antibiotica bestreden te worden. Katten die daadwerkelijk ziek zijn zullen helaas overlijden (50 % binnen 1 jaar, 90% binnen 3 jaar). Hoelang de kat nog kan leven met zijn ziekte is afhankelijk van de symptomen en zijn weerstand. De kat dient in ieder geval apart gehouden te worden van andere katten in verband met besmetting.

 

De enige manier om FeLV te voorkomen is om de kat binnen te houden en niet in contact te laten komen met andere katten. Er bestaat een vaccinatie tegen FeLV, maar deze is zeker niet 100% betrouwbaar. Het bestrijden van FeLV berust voornamelijk op het opsporen van dragers die ongemerkt andere katten besmetten.