Vlooien

Vlooien

 

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen. Vlooien zijn een belangrijke bron van besmettelijke ziekten (de rattenvlo bracht de pest over op de mens). Bij de kat komen 2 soorten vlooien voor; de honden-vlo (Cteno-CephalidesCcanis) en de kattenvlo (Ctenocepha-Lides Felis). De hondenvlo zien we eigenlijk zelden.

 

 

Vlooien zitten vaak op warme plekjes; rond de kop, buik, op de rug ter hoogte van de staartbasis en in de oksels en liezen. Dankzij de lange, stevige poten en het geringe gewicht, springt een vlo 50-70 cm tot soms wel 1 meter ver. Ze moeten dan ook elke kans aangrijpen om een gastheer te bespringen (dit kan ook de mens zijn).

 

 

De levenscyclus van de vlo bestaat uit 4 stadia;

1. de volwassen vlo,

2. de eieren,

3. de larven en

4. en 5. het popstadium.

 

Voordat een vrouwtjes vlo eitjes kan leggen moet zij eerst een bloedmaaltijd hebben gehad. Vervolgens legt zij enige tientallen eitjes in de vacht, welke er uiteindelijk  uitvallen en in de omgeving terecht komen. Na 2-4 dagen komen uit deze eitjes de larven. Larven zijn een paar mm lang en hebben de dikte van een haar. Zij verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen wel tot 1 ½ jaar in leven blijven en zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en de cyclus is rond. Duur van deze cyclus is gemiddeld zo’n 6 weken.

 

Een groot deel van deze cyclus speelt dus eigenlijk buiten de kat af. Het grootste gevaar zit dus voornamelijk in de omgeving zoals de ligplaatsen (mand, dekens, bank, stoelen, plinten en vloerbedekking).

 

 Waar er maar 5 % vlooien zijn, zijn 10 % poppen, 35% larven en maar liefst 50% eieren. De bestrijding van de vlo is dus niet voldoende, de behandeling van de omgeving speelt een essentiele rol bij de vlooienbestrijding.

 

Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om te bestrijden;

Jeuk: Vlooien veroorzaken behoorlijk veel overlast bij de kat. Hun beten zijn pijnlijk en met de beet spuit de vlo een beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie waardoor de kat kan gaan krabben en bijten.

Wormen: Vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen.

Vlooienallergie: Sommige katten zijn gevoelig voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden waardoor er een allergische reactie optreedt. Ook oudere beten worden dan geactiveerd waardoor de kat enorm veel jeuk krijgt. Ze krabben zich tot bloedens aan toe. 1 beet per week is al voldoende om dit proces in stand te houden.

 

Voorkomen is beter dan genezen, daarom worden al mijn katten maandelijks ontvlooid door middel van een pipet in de nek van het merk Advantage. De kittens worden, als ze daar oud genoeg voor zijn behandeld met Stronghold en voordat ze naar hun nieuwe baasjes gaan worden ze ontvlooid met een pipetje Advantage.