Wormen

Wormen

 

De meest voorkomende wormen bij de kat zijn de Spoelworm (Toxocara Cati) en de Lintworm (Dipylidium Cati)

Spoelwormen leven in de dunne darm van de kat. Ze kunnen wel tot 18 cm lang worden. Omdat de volwassen wormen vrijwel nooit in de ontlasting en slechts een enkele keer in het braaksel voorkomen is het als eigenaar moeilijk te zien of de kat besmet is met spoelwormen. Ook de eitjes (rond de 200.000 eitjes per worm per dag!!) zijn met het blote oog niet te zien. Deze eitjes zijn zeer resistent tegen temperatuurschommelingen en tegen schoonmaakmiddelen en ze kunnen enkele jaren infectieus blijven.

 

 

Onmiddellijk na de geboorte worden de kittens besmet door de moedermelk.  De volwassen katten besmetten zich door eitjes uit de omgeving op te nemen of door een besmet prooidier zoals vogels, muizen en andere kleine dieren (de toevallige tussengastheren) op te eten. 21 dagen later treft men volwassen spoelwormen aan in de darmen van de kat welke dan weer massaal eieren produceren die de omgeving weer besmetten. De kat snuffelt overal rond, als een van die plaatsen besmet is met wormeieren krijgt de kat ze automatisch op de pootjes, vacht en of neus en hoeft zich dan alleen maar te wassen om ze binnen te krijgen. Uit de eieren ontwikkelen zich larven, welke zich door de darmwand heenboren en gaan vanuit daar de rest van het lichaam in. Een deel hiervan ontwikkelt zich niet en blijft achter in bijvoorbeeld de spieren in een rustfase. Als de kat drachtig wordt ontwaken deze larven en trekken ze naar het melkklierweefsel waar ze de kittens kunnen besmetten via de moedermelk.

Ook de mens kan zich met deze eitjes besmetten. Vooral kinderen lopen gevaar bij contact met besmette grond. Na opname van de eitjes komen de larven vrij die een trektocht door het lichaam maken,  waar ze allerlei kleine ontstekingen veroorzaken. In sommige gevallen komen de larven in het oog terecht en kunnen ze het gezichtsvermogen aantasten of zelfs blindheid veroorzaken. Ook is uit onderzoek gebleken dat allergische reacties bij kinderen met een aanleg voor astma door een spoelworminfectie versterkt kunnen worden.

Een tal van hygienische maatregelen kunnen een spoelwormbesmetting voorkomen. Zandbakken kunnen afgedekt worden zodat katten hun behoefte er niet kunnen doen, regelmatig de handen wassen en regelmatig de kattenbakken verschonen met kokend water. Verse uitwerpselen wegruimen geeft geen enkel risico aangezien spoelwormeieren 2 weken nodig hebben om besmettelijk en dus gevaarlijk te worden.

Ook de lintworm leeft in de dunne darm. Lintwormen kunnen van enkel centimeters tot meer dat 1 meter lang worden. De lintworm bestaat uit een kop, met daarachter een groot aantal segmenten die gevuld zijn met eitjes. De achterste segmenten laten los als ze rijp zijn en kunnen dan zelfstandig via de anus naar buiten kruipen. Delen van de lintworm kunnen dus wel in de ontlasting te zien zijn, of zelfs in de haren rond de anus. Als ze opgedroogd zijn zien ze eruit als kleine rijstkorreltjes.

Bij een besmetting kan de kat last hebben van vermageren, een doffe vacht en wordt vatbaarder voor ziekten. Over het algemeen zijn de lintwormen niet gevaarlijk voor de mens. De meest voorkomende lintworm wordt overgedragen door de vlo en kan bij de mens wel last bezorgen.

Mijn kittens en volwassen katten worden dus regelmatig ontwormd. Het ontwormingsadvies is als volgt;

Op een leeftijd van 3, 5 en 7 weken, dan maandelijks tot 1/2 jaar leeftijd ontwormen. De volwassen katten worden bij mij 4 x per jaar ontwormd met Milbemax. Wanneer er een nestje kittens is, worden alle poezen gelijk met de kittens ontwormd met Milbemax en Stronghold.