Rasstandaard BKH/BLH

Rasstandaard Brits Langhaar

 

Algemeen:

De Brits Langhaar heeft het type van een Brits Korthaar, maar met een langharige vacht. De brits langhaar is een compact gebouwde, robuuste kat met een ronde kop, brede borst en een in verhouding vrij kort, massief lichaam.

 

Kop:

Ronde kop met volle wangen en een brede, ronde schedel. De beenderstructuur geeft de kop een rond aanzien. Geen pinch of vierkante snuit. Van voren gezien is de neus kort, breed en recht. Van opzij gezien vertoont de kop een afgerond voorhoofd overgaand in een korte, rechte neus. Deze overgang vertoont een lichte glooiing. Hij mag niet te geprononceerd zijn. Een volle, stevige en brede kin is essentieel. Goed sluitend gebit. De lijn van de neuspunt tot de punt van de kin is recht.

 

Oren:

Klein, breed aan de basis en afgerond aan de bovenzijde, zodanig ver uit elkaar geplaatst dat ze de ronde contouren van de kop niet verstoren. Aan de buitenzijde goed behaart en met haarpluimen in de ooropeningen.

 

Ogen:

Groot, rond en goed geopend, ver uit elkaar en horizontaal geplaatst.

 

Nek:

De nek is kort en dik.

 

Lichaam:

Compact lichaam met een brede, diepe borst en een korte, rechte rug, laag op de poten. De romp is even massief als de schouders. Middelgroot tot groot lichaam.

 

Poten en voeten:

Poten; kort, recht en stevig

Voeten: fors en rond

 

Staart:

Stevige, vrij korte staart, breder aan de basis dan aan het ronde uiteinde. De staart is vol behaard.

 

Vacht:

Een half lange, stevig aanvoelende vacht, dicht ingeplant en veerkrachtig, met een kortere vacht op de kop en een halflange vacht op de rest van het lichaam zonder de grond te raken. De ondervacht is wollig. De vacht mag niet glad aanliggen, maar staat een beetje van het lichaam door de dikte en de dichtheid van de vacht. De kraag en broek moeten goed behaard zijn. Haarplukjes tussen de tenen. Seizoenvariaties is vachtstructuur zijn toegestaan.

 

Oogkleur:

Koperkleurig, oranje of intens goudkleurig.

Effen wit; ook blauw of odd-eyed.

Silvertabby’s; groen of hazelnootkleurig.

Black silvertipped/shaded en golden tipped/shaded; groen.

Overige kleuren silvertipped/shaded; koperkleurig, oranje of intens goudkleurig.

Colourpoints; duidelijk helder blauw, hoe donkerder hoe beter.